Składniki:
*40 dag ziemniaków

*łyżka mąki pszennej

*cebula

*1-2 jajka

*sól,

pieprz

*olej

Sos:

*4 duże marchewki

*2 duże pietruszki

*2 średnie cebule

*20 dag koncentratu pomidorowego

*majeranek

*łyżka posiekanego koperku

*sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Robimy placki: cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z cebulą, jajkami i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron, aż będą chrupiące. Przygotowujemy sos: marchewki i pietruszki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa dusimy w małej ilości wody. Dodajemy koncentrat, koperek i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Sos wykładamy na placki.

Tags:

Comments are closed