Składniki:
*40 dag ziemniaków
*łyżka mąki pszennej
*cebula
*1-2 jajka
*sól,
pieprz
*olej
Sos:
*4 duże marchewki
*2 duże pietruszki
*2 średnie cebule
*20 dag koncentratu pomidorowego
*majeranek
*łyżka posiekanego koperku
*sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Robimy placki: cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z cebulą, jajkami i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki z obu stron, aż będą chrupiące. Przygotowujemy sos: marchewki i pietruszki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa dusimy w małej ilości wody. Dodajemy koncentrat, koperek i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Sos wykładamy na placki.
Comments are closed