Składniki:
1 kg ziemniaków
6 jajek
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ pęczka szczypiorku
Sól, pieprz
Świeża lub suszona bazylia
Gęsta śmietana
Łyżeczka musztardy
Bułka tarta
Olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby nie był za rzadki. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nieduże placki. Na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
Comments are closed