Składniki:
200 g kaszy jaglanej

300 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni

4 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Posiekany ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Sól himalajska

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię przekrawamy i wydrążamy z miękkiego miąższu znajdującego się w środku. Następnie kroimy ją na około dwu centymetrowe kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy kawałki dyni. Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy i smarujemy nią kawałki dyni. Całość polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut do zarumienienia się dyni. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gdy kasza jest gotowa dodajemy do niej upieczoną dynię. Wszystko razem mieszamy i posypujemy prażonymi migdałami. Idealny dodatek do pieczonego mięsa..

Tags:

Comments are closed