Składniki:
200 g kaszy jaglanej
300 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni
4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Posiekany ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Sól himalajska
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię przekrawamy i wydrążamy z miękkiego miąższu znajdującego się w środku. Następnie kroimy ją na około dwu centymetrowe kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy kawałki dyni. Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy i smarujemy nią kawałki dyni. Całość polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut do zarumienienia się dyni. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gdy kasza jest gotowa dodajemy do niej upieczoną dynię. Wszystko razem mieszamy i posypujemy prażonymi migdałami. Idealny dodatek do pieczonego mięsa..
Comments are closed