Świeżo wyciskane na zimno soki owocowe i warzywne to naturalne źródło witamin i antyoksydantów. Nie tylko dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów, ale wpływają także na prawidłowe odżywienie komórek. Sokoterapia jest jedną z najskuteczniejszych metod oczyszczenia organizmu z toksyn, pomaga także w walce z wieloma schorzeniami w tym z nowotworowymi. Picie świeżych soków jest zalecane w każdym wieku, ponieważ soki z surowych, świeżych jarzyn nie są długo trawione, więc nie obciążają układu pokarmowego. Wszystkie składniki odżywcze są szybko transportowane do krwi, a wraz z nią do całego organizmu. Alkaliczne związki odkwaszają organizm, witaminy i składniki mineralne regulują przemiany biochemiczne w organizmie, enzymy działające jak biokatalizatory oczyszczają i regenerują ustrój wzmacniając odporność na infekcje, a zawarte w owocach naturalne węglowodany dodają energii.
Najlepszym urządzeniem do robienia soków w domu jest wolnoobrotowa wyciskarka której prędkość wirowania nie przekracza 80 – 100 obrotów na minutę. Sokowirówki których ostrza tnące wirują po kilka tysięcy obrotów na minutę ogrzewają i natleniają sok czyniąc go mniej wartościowym gdyż w ten sposób część witamin i enzymów zostaje unieczynniona. Kupowane natomiast soki w sklepach poddawane są obróbce a więc są pozbawione czynnych substancji odżywczych i zawierają również szkodliwe dla zdrowia konserwujące substancje chemiczne.
Należy pamiętać, że w pierwszych dniach picia soków zwłaszcza z zielonych części roślin może wystąpić pewien niesmak w ustach, a nawet lekkie zawroty czy bóle głowy. Jest to najczęściej wynikiem reakcji zachodzących w organizmie, który usuwa wtedy największą ilość toksycznych substancji w nim przez lata zgromadzonych. Po wydaleniu zanieczyszczeń z organizmu przychodzi bardzo dobre samopoczucie i zwiększona witalność.
Należy łączyć warzywa i owoce w dobranych przez siebie proporcjach aby nadać sokom ulubiony smak. Można dodawać również kiełki, młode trawy, orzechy i nasiona aby zwiększyć wartość odżywczą robionego soku. Warto pamiętać, że wyciśnięty w wyciskarce sok jest przyswajalny nawet trzykrotnie bardziej niż produkty użyte do jego wyrobu a pogryzione przez nasze zęby.
PONIŻEJ OPISUJĘ RÓŻNE WARZYWA I OWOCE ORAZ ICH GŁÓWNE ZALETY I WŁAŚCIWOŚCI WYKORZYSTYWANE PRZY DOMOWYM WYTWARZANIU SOKÓW:
BURAK:
stosowany na oczyszczenie wątroby, przeciwdziała nowotworom, wzmacnia organizm w leczeniu niedokrwistości, obniża ciśnienie tętnicze, odkwasza i działa odchudzająco, wzmaga potencję a także pamięć i koncentrację
MARCHEW:
stymuluje układ odpornościowy, poprawia wzrok i obniża poziom cholesterolu przez co działa przeciwmiażdzycowo, usuwa schorzenia żołądkowe i jelitowe poprzez wspomaganie wytwarzania kwasu mlekowego i octowego, stymuluje wytwarzanie mleka u karmiących, korzystnie działa na trądzik, astmę, reumatyzm i niektóre nowotwory
PIETRUSZKA:
działa lekko moczopędnie przy zastoju wody w organizmie, reguluje pracę jelit zmniejszając wzdęcia, działa korzystnie na prostatę, pęcherz moczowy i nerki, reguluje miesiączki u kobiet, łagodzi bóle reumatyczne
SELER:
ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze a ze względu na niski indeks glikemiczny wspomaga odchudzanie, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach.
PAPRYKA:
zawarte w niej substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, chroni przed chorobami układu krążenia i obniża ciśnienie tętnicze krwi, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia siły witalne i poprawia libido
RZODKIEWKA:
zawiera duże ilości potasu, siarki i antyoksydantów. Pobudza łaknienie i trawienie, działa żółciotwórczo i żółciopędnie, ma także działanie wykrztuśne oraz bakteriostatyczne i grzybobójcze.Polecana przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie, wzmacnia włosy i paznokcie.
BROKUŁY:
dzięki dużej zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, stosowane przewlekle złagodzą objawy autyzmu.
POMARAŃCZA:
dzięki dużej zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie źródło witamin i mikroelementów, zawiera duże ilości wapnia co stanowi alternatywę dla osób nietolerujących mleka, działa bakteriobójczo i antywirusowo a także zawarte w niej fitozwiązki wykazują działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom złego cholesteroluna funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, stosowane przewlekle złagodzą objawy autyzmu.
TRUSKAWKA:
dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek a zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami. Obniżają poziom złego cholesterolu chroniąc przed miażdzycą lecz osoby uczulone salicylany powinny ich unikać
ANANAS:
zawiera bromelaina wspomagającą odchudzanie która ma również działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu zakrzepów co jest istotne w chorobie niedokrwiennej serca.
CZOSNEK:
działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. Poprawia funkcje mózgu, oczyszcza krew, obniża ciśnienie tętnicze, oraz reguluje metabolizm węglowodanów co jest szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę
KAPUSTA:
wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie, obecne w niej związki chemiczne, indole, pomagają w profilaktyce nowotworów o podłożu hormonalnym,np jajnika, piersi, prostaty i jąder, działa także przeciwwrzodowo
IMBIR:
ułatwia trawienie i zmniejsza mdłości szczególnie u ciężarnych, zmniejsza agregację płytek krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia, migreny i poprawia koncentrację, obniża cukier we krwi i działa przeciwnowotworowo oraz wspomaga odchudzaniedynia: wspomaga układ krwionośny działając przeciwmiażdzycowo oraz poprawia wzrok a przez dużą zawartość beta-karotenu wykorzystywana w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), działa przeciwpasożytniczo, wspomaga leczenie gruczołu krokowego u mężczyzn przeciwdziałając jego powiększeniu
JARMUŻ:
bogaty w witaminy z grupy A, B, C, P oraz wapń, żelazo i błonnik. Bardzo skutecznie usuwa z jelit toksyny, wzmacnia wątrobę i układ odpornościowy, chroni wzrok i poprawia wygląd skóry nadając jej gładkość i miękkość.
SZPINAK:
ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Zwiera dużo magnezu i potasu. Dużych ilości szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.pomidor: jest najbogatszym źródłem likopenu, najsilniejszego antyutleniacza z grupy karetonoidów. Ma właściwości przeciwnowotworowe (głównie rak prostaty i szyjki macicy), przeciwmiażdzycowe, przeciwzawałowe, działa lekko moczopędnie i wzmacnia odporność.
JABŁKO:
zawierają duże ilości witamin, dzięki zawartości pektyn oczyszczają organizm z trujących substancji, duża zawartość błonnika reguluje pracę jelit przeciwdziałając zaparciom, wspomagają odchudzanie a także chronią przed zawałem serca i miażdżycą.
KIWI:
zawiera duże ilości witaminy C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach, ma właściwości moczopędne.
BANAN:
posiadają dużo witaminy C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, jak również minerałów: potasu, magnezu, miedzi, manganu i fluoru. Mają działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwwymiotnie a nawet przeciwdepresyjnie dzięki zawartości tryptofanu. Polecane dla sportowców jako źródło energii
CYTRYNA:
wzmaga odporność na infekcje, wspomaga pracę układu pokarmowego i krążenia, pomimo swojej kwaśnej zawartości, po strawieniu, cytryna posiada silne właściwości zasadotwórcze, pomagające w odkwaszaniu organizmu. Działa również moczopędnie i likwiduje zaparcia.
Warzywa i owoce można wyciskać w odpowiednio dobranej przez siebie kompozycji i ilości poszczególnych składników czyniąc z soku nie tylko źródło witalności, ale też ulubionego smaku. Picie codziennie szklanki takich soków zapewni zdrowie organizmu na długie lata.
Comments are closed