Składniki:
cebula

ząbek czosnku

3 selery naciowe

500 g ziemniaków

2 łyżki oliwy

1 l bulionu mięsnego z kostki

300 g pomidorów

sól, pieprz

łyżka posiekanej natki pietruszki

Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oczyścić, również pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać plasterki ziemniaków i selera, zrumienić. Całość zalać rosołem, zupę gotować 20 minut na małym ogniu. Pomidory ponacinać na krzyż, zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Miąższ pokroić drobno. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory, krótko podgrzać. Gotową zupę posypać natką pietruszki.

Tags:

Comments are closed