Składniki:
cebula
ząbek czosnku
3 selery naciowe
500 g ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 l bulionu mięsnego z kostki
300 g pomidorów
sól, pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oczyścić, również pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać plasterki ziemniaków i selera, zrumienić. Całość zalać rosołem, zupę gotować 20 minut na małym ogniu. Pomidory ponacinać na krzyż, zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Miąższ pokroić drobno. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory, krótko podgrzać. Gotową zupę posypać natką pietruszki.
Comments are closed