Wśród globalnych problemów współczesnego świata jednym z najważniejszych jest nadmierne spożycia cukru rafinowanego – sacharozy. Jest to sztucznie uzyskana substancja nie mająca nic wspólnego z naturalnym cukrem występującym np. w owocach. Coraz częściej mówi się, że sacharoza źle wpływa na układ odpornościowy, układ nerwowy, jest pożywką dla nowotworów, powoduje próchnicę zębów, usposabia do wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób kardiologicznych oraz demencji, a przede wszystkim powoduje niekontrolowane przyrosty masy ciała.
Handel cukrem jest jednym z najważniejszych segmentów rynku produktów spożywczych. Podaż cukru wzrasta każdego roku o około 6%, a konsumpcja o około 1,5%. Największym producentem cukru na świecie jest Brazylia (22%), następnie Indie (15%), Unia Europejska (9%), Chiny (8%) oraz Tajlandia (6%). Wg Agencji Rynku Rolnego w Polsce w monionym sezonie cukrowniczym wyprodukowano 19,75mln ton cukru, a na sezon 2013/2014 produkcja wyniesie 15,86mln ton. Rynek jest nadzorowany i regulowany przez przepisy krajowe i unijne które nie rozwiązują problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiernym spożyciem cukru, a jedynie chronią interesy producentów.
Współczesny człowiek na świecie spożywa średnio ok 17 łyżeczek cukru (70gramów) dziennie jako produktu dodanego jedynie do żywności (nie licząc np. słodzenia napojów takich jak kawa czy herbata). W krajach wysokorozwiniętych ilość spożywanego cukru w stosunku do średniej światowej może być nawet 10-12krotnie większa, a największe łasuchy jedzą go ok 0,5 kilograma dziennie. GUS twierdzi, że średnio Polak spożywa 39kg cukru roczne. Przed 30tu laty spożycie cukru dodanego do produktów było o ponad 30% mniejsze. Największe spożycie cukru dodanego do produktów spożywczych jest w Stanach Zjednoczonych i Meksyku i wynośi ono 40 łyżeczek na dobę. Najmniejsze spożycie jest w Chinach i wynosi 7 łyżeczek na dobę. Łatwo dzięki tym danym zauważyć które społeczeństwo jest społeczeństwem o największej liczbie ludzi z otyłością i cukrzycą, a które o najmniejszej liczbie otyłych i chorych na cukrzycę.
Przypomnę, że jedna łyżeczka cukru to ok. 15 kalorii, a zalecenia American Heart Association mówią, iż cukier dodany do żywności nie powinien przekraczać 100 kalorii (6 łyżeczek) w przypadku kobiet i 150 kalorii (9 łyżeczek) w przypadku mężczyzn.
Na cukrzycę typu 2 choruje obecnie ok. 370 milionów osób na całym świecie a jej leczenie pochłania mniej więcej 10% budżetów przeznaczonych na ochronę zdrowia w krajach wysoko uprzemysłowionych. W Stanach Zjednoczonych koszty leczenia cukrzycy szacowane są na 140 miliardów dolarów, a dla przykładu koszty leczenia schorzeń odtytoniowich w tym raka płuc wynosi 90 miliardów dolarów. Ocenia się, że w 2020 roku czyli już za sześć lat koszty leczenia cukrzycy w Stanach Zjednoczonych sięgną 700 miliardów dolarów, a liczba chorych na cukrzycę na świecie wzrośnie do 500 milionów osób. Wszelkie próby ograniczenia konsumpcji cukru nie są jednak proste ponieważ spotykają się z masową krytyką producentów niezdrowej żywności. Znana jest powszechnie sprawa burmistrza Nowego Jorku Michaela Bloomberga który próbował przeforsować zakaz picia słodkich napojów podczas seansów kinowych w kubkach o pojemności powyżej 450ml. Lobby producentów słodkich napojów gazowanych wytoczyło proces sądowy burmistrzowi podając w uzasadnieniu, że picie w dużych kubkach jest jedną z wolności obywatelskich. Na rozprawie ze strony producentów napojów nie znalazł się żadny argument zdrowotny to uzasadniający. Dodatek białego cukru to nie tylko słodkości i przekąski, niestety producenci dodają go do niemal do wszystkiego. W wielu przypadkach nie jesteśmy nawet tego świadomi. Poniżej przedstawiono dziesięć przykładowych produktów zawierających dużą ilość sacharozy:
1) cola – 21łyżeczek cukru (106g w 1litrze)
2) napój bananowo-cytrynowy – 28łyżeczek cukru (140g w 1litrze)
3) ptasie mleczko – 40 łyżeczek cukru (202g w paczce 420g)
4) jogurt pitny – 13 łyżeczek (65g w opakowaniu 500g)
5) czekolada mleczna 12 łyżeczek cukru (60g w tabliczce 100g)
6) krem czekoladowy do smarowania pieczywa – 68 łyżeczek cukru (340g w opakowaniu 600g)
7) ketchup – 30 łyżeczek cukru (150g w opakowaniu 860g)
8) chleb tostowy – 3 łyżeczki cukru (15g w opakowaniu 0,5kg)
9) dżem wiśniowy wysokosłodzony – 44 łyżeczki cukru (217g w słoiku 320g)
10) zbożowe kulki o smaku czekoladowym – 34 łyżeczki cukru (170g w opakowaniu 0,5kg)
Dla utrzymania zdrowia jak najdłużej oraz zgrabnej sylwetki ciała powinniśmy unikać rafinowanego, białego cukru, a przynajmniej ograniczyć dosładzanie napojów i dodawanie go do żywności przygotowywanej w domu. Sacharozę można z powodzeniem zastąpić stewią czyli rośliną której liście są ponad 30 razy słodsze od cukru buraczanego lub ksylitolem czyli cukrem wytwarzanym z kory brzozowej. Oba re rodzaje naturalnych słodzików rekomendowane są przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne.
Comments are closed