Yerba mate (herbata paragwajska, Ilex paraguariensis, indiańskie caá mati, caá mate). Pierwsze napary z yerba mate pili ludzie z plemienia Guarani. Napar tworzono z wysuszonych, zmielonych liści, niekiedy również z dodatkiem gałązek. Nazwa yerba mate pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – zioło i mati co w języku keczua oznacza tykwę – naczynie do parzenia ziół.
Yerba mate wpływa regulująco ciśnienie krwi, obniża napięcie mięśni szkieletowych, pobudza trawienie, układ nerwowy, stymuluje pracę serca. Napar zawiera większość witamin i sole mineralne, duże ilości ksantyn (poza kofeiną także teobrominę i toefilinę) oraz przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe. Yerba Mate działa również korzystnie na włosy i paznokcie.
Yerba mate to napar, który przede wszystkim likwiduje zmęczenie, oraz stymuluje zdolności psychiczne i fizyczne organizmu. Większość ludzi docenia walory pobudzające, dodające energii, jednak wiemy również, że Yerba mate jest bogata w witaminy A, E, C, B1, B2, B6, żelazo oraz niacynę, minerały – takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz sód.
Mate zwiększa wydajność pracy umysłowej. Ma kojący i pobudzający wpływ na mięśnie (w tym również mięśnie gładkie), oraz łagodzi nerwy. Witaminy zawarte w Yerba mate mają różne funkcje np. witaminy z grupy B współpracują z zasobami cukru w mięśniach, nerwach i w mózgu, odpowiadają głównie za utrzymanie prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiają trawienie oraz wzmacniającą włosy . Witamina A nie tylko uodparnia organizm przeciw infekcjom, ale także polepsza wzrok. Witaminy C i E działają jako przeciwutleniacze – neutralizują szkodliwe, wolne rodniki, maja działanie antytoksyczne, wzmacniające zęby, zwiększające ilość czerwonych krwinek. Sole mineralne razem z ksantyną pomagają w pracy układu krwionośnego i poprawiają krążenie krwi, ponieważ ksantyna działa jako rozszerzacz naczyń. MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), żelazo które jest konieczne do utrzymania prawidłowego poziomu sprawności fizycznej.
Pijąc Yerba mate można schudnąć. Zaspokaja ona głód i łaknienie, dzięki czemu w naturalny sposób możemy poprawić metabolizm. Działanie to jest możliwe dzięki podtrzymywaniu glikolizy tlenowej. Innymi słowy jest to rozszczepienie węglowodanów, które następuje np. przy długotrwałych ćwiczeniach. Yerba mate zwiększa wydajność układu krążenia co powoduje większe spalanie kalorii, a w konsekwencji tkanki tłuszczowej. Stosowanie yerba mate sugeruje się także w leczeniu otyłości.
W przypadku problemów z pęcherzem yerba mate także jest pomocna. Jest ona moczopędna, dlatego ma dobroczynny wpływ na pracę nerek. Łagodzi problemy gastryczne, polepsza wydalanie oraz ułatwia trawienie pokarmów. Wykazano także, iż yerba mate ma działanie obniżające poziom cholesterolu oraz działa ochronnie wobec komórek wątroby.
Pobudzające działanie trwa znacznie dłużej niż w przypadku kawy czy napojów energetycznych. Ponadto jest uzyskiwany w naturalny sposób, dlatego nie powoduje skutków ubocznych jak inne środki pobudzające.
Wywar z mate wspomaga system odpornościowy. Badania potwierdziły przeciwdziałanie zarazkom, bakteriom i wirusom co jest wynikiem obecności w mate składników odżywczych oraz czynników mających wpływ na aktywność białych ciałek krwi.
Podsumowując Yerba mate jest zalążkiem witamin i minerałów. Potwierdzają to badania naukowe, które wykazały także, iż napój mate odgrywa ważną rolę przy regeneracji ludzkiego organizmu.
Comments are closed